Een ‘hellhole’, vrij vertaald een afschuwelijk oord. Zo noemde de Amerikaanse president Donald Trump de Belgische hoofdstad Brussel vorig jaar na de aanslagen.
Donderdag is hij er op bezoek om te praten met EU-leiders en de regeringsleiders van de NAVO-lidstaten. Aan het eind van de middag woont hij de opening van het nieuwe NAVO-hoofdkwartier bij.
Er is geen officiële agenda; de ontmoeting tussen Trump en de EU-leiders is bedoeld om elkaar te leren kennen. Maar natuurlijk werd er wel gesproken over politieke zaken.
Trump wordt om 10.15 uur welkom geheten door Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad. Hij vertegenwoordigt de EU-leiders in Brussel. Het gebouw is voor de gelegenheid omgedoopt in Tusk Tower, een verwijzing naar Trumps wolkenkrabber in New York.

Trump is een kwartier te laat voor zijn eerste afspraak van de dag. De beide Donalds schudden elkaar de hand en verdwijnen uit beeld.
Na twintig minuten komen Trump en Tusk weer naar buiten, met bij hen de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker. Ze poseren voor de Amerikaanse en Europese vlag en er is zelfs ruimte voor een grapje.
Op het officieel bezoek van @realDonaldTrump mag er ook al eens gelachen worden. @JunckerEU gaf een sneertje naar @eucopresident. #vrtnieuws pic.twitter.com/2CWxjnz8tC
— VRT deredactie.be (@vrtderedactie) 25 mei 2017
“Zoals u weet, meneer de president, hebben we in de EU twee presidenten”, zegt Tusk.
“Dat weet ik, deze twee”, antwoordt Trump.
“Dat is er een te veel”, grapt Juncker, wijzend naar Tusk.
Politieke humor op Europees topniveau.
De drie leiders duiken de vergaderzaal in, samen met voorzitter van het Europese Parlement Antonio Tajani en buitenlandchef Federica Mogherini.

Na anderhalf uur is het overleg tussen de EU-leiders en Trump afgelopen. Geheel onverwacht geeft Tusk na afloop een persverklaring, waarin hij aangeeft dat de EU het niet eens is met de Amerikaanse president over Rusland, klimaatverandering en wereldhandel.
“Ik ben er niet 100 procent zeker van dat president Trump en ik een gemeenschappelijk standpunt of dezelfde opinie delen over Rusland”, laat Tusk weten, zonder daar verder over uit te wijden.
Wel is er overeenstemming over het conflict in Oekraïne en de strijd tegen terrorisme. “Ik hoef niet uit te leggen waarom”, aldus Tusk.
Terwijl Donald Trump de leiders van de Europese Unie ontmoet, brengt zijn vrouw Melania een bezoek aan het universitair kinderziekenhuis Koningin Fabiola in Laken. Daar knutselt ze met zieke kinderen.

De kindertjes heten de first lady welkom met een zelfgemaakt papieren boeket in de kleuren van de Belgische vlag. Melania neemt het met een dikke knuffel in ontvangst en gaat met de kinderen op de foto. Ook vouwt ze zelf nog enkele bloemen.
Na afloop reist Melania door naar de Amerikaanse ambassade, waar haar man Donald Trump al is gearriveerd. Het echtpaar heet de kersverse Franse president Emmanuel Macron welkom voor een werklunch.
"Je suis très heureux de pouvoir, ensemble, changer beaucoup de choses", dit Macron aux côtés de Trump pic.twitter.com/7rQzMjGxBa
— BFMTV (@BFMTV) 25 mei 2017
Trump is vereerd om Macron te ontmoeten, zegt hij voorafgaand aan de lunch. De Franse president heeft volgens hem “een fantastische campagne gedraaid en een ongelooflijke overwinning behaald”.
“Over de hele wereld praten ze erover, en we hebben veel te bespreken waaronder terrorisme en andere dingen. Gefeliciteerd, topprestatie”, aldus Trump in zijn typische manier van spreken.
Macron heeft naar eigen zeggen een lange lijst van onderwerpen bij zich die hij met Trump wil bespreken tijdens de lunch, waaronder terrorisme, klimaat en energie.
Persbureau Reuters weet wat er op het menu staat: tomaten met mozzarella, gevolgd door kalfsfilet en een mousse van Belgische chocolade.
Trump wordt rond 16.00 uur verwacht bij het nieuwe hoofdkwartier van de NAVO, dat meer dan een miljard euro heeft gekost. Aansluitend houden de regeringsleiders een werkdiner. Daarbij is ook de Nederlandse premier Mark Rutte aanwezig.

Trump heeft zich de afgelopen tijd zeer kritisch uitgelaten over de NAVO. Hij wil dat de bondgenoten hun defensie-uitgaven verhogen en meer aan terrorismebestrijding gaan doen.
Rutte verwacht niet dat Trump Nederland de les gaat lezen. De NAVO-landen hebben afgesproken dat ze in 2024 2 procent van het nationaal inkomen uitgeven aan defensie. Nederland zit nu nog onder de 1,2 procent.
“Ik zal zeggen dat we weer de goede kant op gaan wat betreft de defensiebestedingen”, zei Rutte voorafgaand aan de NAVO-top. “We geven nu een miljard meer uit dan een tijdje geleden. Het is mijn intentie om dat verder te verhogen.”
Om 17.00 uur wordt het nieuwe NAVO-gebouw in aanwezigheid van de Belgische koning Filip officieel in gebruik genomen. De NAVO-regeringsleiders hebben daarna een werkdiner dat volgens de planning rond 21.00 uur klaar is. Meer nieuws volgt.
Het bericht De Trumps op bezoek in Brussel: Donald praat met EU-leiders, Melania knutselt met zieke kinderen verscheen eerst op Business Insider.