Facebook speelde een niet te overschatten rol in de laatste presidentsverkiezingen in de VS. Nieuwsbedrijven mogen hun artikelen graag delen via het reusachtige sociale netwerk, omdat het veel verkeer naar hun website genereert.
Maar er is een keerzijde. De mobiele Facebook-app toont alle links op dezelfde manier, ongeacht of de inhoud betrouwbaar is of niet. Obscure sites krijgen als zodanig hetzelfde belang toegekend als links van The New York Times of Politico, beiden gerenommeerde media. De app opent een nieuwswebsite in een eigen venstertje, waardoor de bron enigszins naar de achtergrond verdwijnt.
BuzzFeed beschreef eerder deze maand hoe een groot aantal tieners uit Macedonië nepverhalen maken voor hun eigen nepnieuwssites – vooral rond Donald Trump – om daarmee vervolgens enorme bedragen aan advertentie-inkomsten binnen te halen. 3.000 tot 5.000 dollar per maand is geen uitzondering, een vorstelijk bedrag in het Balkanland.
‘We waarderen authentieke communicatie’
Facebook heeft nu, na de verrassingsoverwinning van Donald Trump, toegegeven dat het een rol moet gaan spelen in de waardering van informatie en het tegengaan van misleidende of puur onware berichten.
Dat schrijft TechCrunch. “We nemen misinformatie op Facebook zeer serieus. We waarderen authentieke communicatie en (…) beseffen dat er ondanks onze huidige inspanningen nog veel te doen is. Daarom is het belangrijk dat we onze kennis en kunde om misinformatie te detecteren, verbeteren. We zijn toegewijd om het werk voort te zetten en de ervaring op ons platform te verbeteren.”
Het bericht Zuckerberg geeft toe dat Facebook duidelijker moet zijn over onbetrouwbare nieuwsberichten verscheen eerst op Business Insider.