Groot-Brittannië stevent af op een verloren decennium zoals dat al in 70 jaar niet meer voorkwam. Dat zegt het Institute for Fiscal Studies (IFS).
Reële lonen in Groot-Brittannië zullen in 2021 lager zijn dan in 2008, het jaar dat de wereldwijde kredietcrisis begon toe te slaan. “Buitengewoon én vreselijk”, meent het IFS, een gerespecteerde denktank voor financiële zaken. Het IFS publiceert regelmatig notities over de staat van de Britse economie. Donderdag becommentarieerde het instituut de voorspellingen van het Office for Budget Responsibility (OBR).
Paul Johnson, de directeur van het IFS: “Je kunt niet genoeg benadrukken hoe ernstig deze situatie is – het komt neer op meer dan een decennium zonder enige echte groei. We hebben zeker in de laatste 70 jaar geen periode gezien die hier ook maar een beetje mee te vergelijken valt”, zei hij in een toespraak.
Het OBR is een agentschap vergelijkbaar met het Nibud in Nederland. Woensdag herzag het OBR eerdere looncijfers uit maart. Belangrijkste invloeden zijn lagere productie en de nasleep van het Brexit-referendum, met name de enorme inflatie van het pond.
‘Reële lonen’ is de term voor salarissen die aangepast zijn voor inflatie. Ze geven daardoor een duidelijker beeld van wat mensen in een economie verdienen. Een simpel voorbeeld: als je loon volgend jaar met 2 procent stijgt, maar de inflatie met 2,5 procent omhoog gaat, lever je een 0,5 procent aan loon in.
De groep die de hardste klappen krijgt, zoals al in meerdere economische ontwikkelingen de laatste jaren, is de jongeren. Het reële inkomen van de leeftijdsgroep 22-30 is sinds de crisis met 7 procent gedaald, terwijl 60-plussers een groei van 11 procent zagen. De tussenliggende groep profiteert van een per salso stabiele situatie.
Het bericht Groot-Brittannië zit midden in een ‘verloren decennium’ zonder enige groei van de lonen verscheen eerst op Business Insider.